סוגי שמן זית
בביקורינו בכל חנות המוכרת שמני זית ישנם סוגים רבים של שמני זית בדרגות איכות שונות ובמחירים שונים, שלכולם מכנה משותף והוא השם "שמן זית" אך המילים הנלוות לצירוף מילים זה ,הן היוצרות את ההבדל בין סוגי השמנים,כדי שנוכל לדעת איזה שמן זית כדאי לנו לרכוש,אנו מביאים במאמר הבא את כל מגוון שמני הזית הקיימים כיום על המדפים :
קטגוריה ראשונה בשמני הזית היא הכתית:
שמן זית כתית-זהו שמן זית שהופק ע"י עצירה של הזיתים ושלא עבר טיפול נוסף ולא הוסף לו שמן זית שהופק בתהליך אחר.
תחת קטגוריה זו של שמן זית כתית ישנם שלוש רמות איכות:
שמן זית כתית מעולה- הדרגה הגבוהה ביותר של שמן זית,נחשב לשמן האיכותי ביותר,בכבישה קרה כמובן,וזהו שמן זית כתית שאין פגם בטעמו ושהחמיצות שלו אינה גדולה מ0.8% לפי התקן הי/שראלי לשמן זית (ת"י-191)
שמן זית כתית- דרגה שנייה באיכות- זהו שמן זית כתית שאין פגם בטעמו ושחמיצותו אינה עולה על שני אחוזים וזאת על פי התקן הישראלי לשמן זית
שמן זית כתית רגיל- שמן זית שטעמו עדיין טוב, ושחמיצותו אינה עולה על 3.3 אחוזים(ת"י 191).בישראל שמו מופיע לפעמים כשמן זית לבישול.
מבין שלושת סוגי השמנים הנ"ל, שמן הזית הכתית, והכתית מעולה-או בשמו הלועזי EXTRA VIRGIN הם הנפוצים יותר והאיכותיים יותר, וזה כמובן מתבטא במחיר השמן, כשהכתית מעולה הינו השמן הנפוץ ביותר.חשוב מאוד להבחין כי השמן זית כתית מעולה הינו "מכבישה קרה"- כלומר שלא עבר זיכוך בזמן ייצורו וטמפרטורה העצירה של השמן אינה גבוהה מ 30 מעלות.
לאחר מכן אנו יורדים באיכות השמן ועוברים לשמנים המזוככים:
שמן מזוכך הוא שמן שעבר תהליך של חימום מסוים הנועד להוציא ממנו צבע או ריח לא רצוי, תהליך הזיכוך –חימום השמן פוגע באיכות השמן והרבה מהסגולות של שמן הזית נעלמים בתהליך הזיכוך.
להלן שמני הזית המזוככים שניתן למצוא על המדפים תחת השמות הבאים:
שמן זית מזוכך- זהו שמן זית כתית שעבר תהליך של זיכוך.
שמן זית- זהו שמן זית שהופק על ידי ערבוב של שמן זית כתית עם שמן זית מזוכך.
שמן גפת זית מזוכך- זהו שמן שהופק על ידי מיצוי של זיתים או של פסולת הזיתים(כל הפסולת שנשארת לאחר עצירת הזיתים ושעבר תהליך זיכוך.
שמן גפת זית- שמן שהופק על ידי שמן גפת זית מזוכך עם שמן זית כתית.
על פי התקן הישראלי לשמן זית לשמן זית כתית לסוגיו-אסור להוסיף כל תוספת, ואילו לשמנים המזוככים מותר להוסיף אלפא טוקופרול שהוא ויטמין ה E , ומותר להוסיף לסוגי שמן אלה גם חומצה ציטרית המשמשת חומר עזר ליצור השמן.
פרט מעניין הוא שכאשר מזככים שמן זית ניתן להגיע לרמת חמיצות נמוכה מאוד אף משמן זית כתית מעולה, ופרט זה מטעה רבים, שכן רמת החמיצות של שמן הזית לא תמיד מעידה על איכות השמן.
המסקנה : בבואנו לקנות שמן זית אם אנו רוצים את האיכותי ביותר, אנו נבחר את השמן זית כתית מעולה בכבישה קרה, ויש להבחין מהי חמיצותו המרבית,בפועל יכולה להיות פחות ממה שרשום על התווית ושלא תעלה על 0.8%. ניתן לשים לב כי אם רשום על התווית שמן זית ללא כל תוספת כלשהיא , יתכן כי מרבית השמן במיכל הינו שמן זית מזוכך שכל סגולותיו נעלמו,והוא מעורבב עם שמן זית כתית, ואף יתכן כי רק אחוז מזערי מאוד הינו שמן זית כתית- התקן הישראלי אינו אומר מהו האחוזים שיש למהול.